Kedves Olvasóm! Örülök, hogy idevetett a sors, vagy a Google. :)

Régóta tervezem ezt a blogot, és remélem, hogy mindenkinek olyan öröme lesz benne, mint nekem.

Szeretek főzni is, de még jobban sütni.

Ebben a blogban részben a dédnagymamám receptjeit fogom megosztani veletek. Ilyen sütemény a darázsfészek is. Sokszor próbáltam megsütni ezt a süteményt. Mindig finom lett, de soha nem lett olyan, mint az Övé. Ő fejből sütötte, és ezért a pontos receptjét sajnos már nem fogom megtudni. De megosztok veled egy ahhoz nagyon hasonlót: 

Darázsfészek

 

Hozzávalók a tésztához:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
kb. 1 liter tej
kb. 3 evőkanál kristálycukor
2 tojás sárgája


Töltelék (vaníliás):
25-30 dkg kristálycukor
25 dkg teavaj (olvasztott)
1 csomag vaníliás cukor
 

Töltelék (diós):
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
20 dkg teavaj (olvasztott)

A tészta locsolásához:
5 dl tej
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor

Egy nagy tálba beleöntjük az 1 kg lisztet, 2 nagy evőkanál kristálycukrot, 4 nagy csipet sót és a 2 tojás sárgáját.

Egy kis pohárba beletesszük az élesztőt, kb. 1 dl langyos tejet, 1 evőkanálnyi kristálycukrot és egy nagy csipet lisztet. Ezt hagyjuk megkelni, majd öntsük rá a lisztre, és dolgozzuk össze a tésztát.

Az 1 liter tejet langyosra melegítjük, majd annyit öntünk a tésztához, hogy az nyúlós legyen. Ha jól összegyúrtuk, akkor 4 evőkanál olajat teszünk hozzá. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a tál szélétől. A tésztát ezután meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig.

Ha a tészta kb. a duplájára kelt, akkor kettéosztjuk, kinyújtjuk és az egyik felét megkenjük a vaníliás, a másikat pedig a diós töltelékkel. (A vajat mindkét töltelék esetén felolvasztjuk, és belekeverjük a cukrot. A diós töltelék esetében a diót is hozzá kell tenni a keverékhez, amit ezután habosra keverünk.) A tésztát összetekerjük, mint a roládot, majd azt 3 cm-es szeletekre vágjuk.

A csigákat jól kivajazott tepsibe fektetjük, egymástól kb. 1-2 cm távolságra, kb. fél órát kelni hagyjuk, majd berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha félig megsült (kb. 25-30 perc), akkor leöntjük cukros tejjel (5 dl tej, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor). Visszatesszük a 180 fokra csökkentett sütőbe, és pirosra sütjük a csigákat. (Összesen úgy egy jó órát sül mély tepsiben.)

Jó étvágyat hozzá! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darazs-feszek.blog.hu/api/trackback/id/tr392954922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BJuli 2011.06.04. 16:27:03

Nagyon finomnak tűnik ez a süti, szívesen kipróbálom. :) Várjuk a folytatást és a többi receptet!
süti beállítások módosítása